Blog Image

Keletas praktiškų idėjų, pastebėtų projektuojant ir gaminant virtuvės baldus

ASA.LT 2017-01-19

Net jei virtuvė nedidelė, tai nereiškia, kad ji negali būti stilinga ir praktiška - tam tereikia tinkamo suplanavimo ir baldų išdėstymo. Jei dideliame plote įkurdinti virtuvei ypatingų gebėjimų nereikia, tai mažoje virtuvėje patogumui ir jaukumui sukurti reikia įgūdžių, kadangi persistengus kambarys taps slegiančiu, o jei bus per daug asketiškas - bus nuobodus. Jei namuose nėra itin daug erdvės, geriausia išeitis - išnaudoti individualių baldų privalumus: skirtingas jų formas, dydžius, aukščius, vertikalių ir horizontalių spintelių dermę, stalčius. Yra kelios pagrindinės taisyklės, kuriomis remiantis esama erdvė išnaudojama maksimaliai, o norint "tilpti" į biudžetą, tereikia pasitarti su gamintojais.

Patalpos plotas nėra toks svarbus kaip jums atrodo.

Su valgomuoju sujungta virtuvė nebūtinai turi būti didelėje erdvėje. Galima įvairiais būdais atskirti valgymo/sėdėjimo zoną. Pavyzdžiui, didelėje virtuvėje "salelė" gali būti naudojama kone viskam, nuo maisto gamybos iki kortų stalo. Mažesnėje virtuvėje labiau tiktų nedidelis pusryčių baras vietoje stalo, tik vietą jam reikia parinkti tokią, kad būtų ir praktiška, ir atvira.

Jei vietos daug, išnaudokite ją protingai.

Išplanavimo pasirinkimas priklauso nuo pagrindinės virtuvės paskirties - ar ja naudositės tik maisto gamybai, ar pasisėdėjimams su namiškiais, ar tai bus ir svečių priimamasis, kiek žmonių joje norėsite sutalpinti ir t.t. Galima visą laisvą erdvę palikti sėdėjimo zonai arba pietų stalui. Prieš planuodami, pabandykite įsivaizduoti visą šeimą, besinaudojančia virtuve dabar ir po kelerių metų.

Uždenkite.

Subtilumas, įrenginėjant mažą virtuvę - neįkainojamas privalumas. Pavyzdžiui: slankiojankiosios durys uždaromos, kai virtuve nesinaudojama, arba santūrūs baldai, kurių įmanoma ir nepastebėti. Kodėl subtilumas naudingas? Kuo paprastesnis kambarys, tuo jis atrodo didesnis.

Virtuvę padalinkite į zonas.

Kad atvira virtuvė "pasiteisintų", ją reikia padalinti į kelias zonas, kitaip tariant - fiziškai pažymėkite skirtingų erdvių ribas. Tai galima padaryti pastatant barą, skirtinga grindų danga ar apšvietimu.

Dekoruokite paprastai.

Paprastumas yra svarbiausias dalykas. Jei virtuvę užversite aksesuarais, ji paprasčiausiai atrodys netvarkinga. Dekoruokite su saiku, švelniomis spalvomis, darbastaliai tegu būna švarūs ir neapkrauti. Virtuvinius baldus rinkitės iš vieno gamintojo. Beje, užsakant individualius baldus yra galimybė vėliau juos papildyti to paties gamintojo gaminiais. Taip nesukursite virtuvėje stilių chaoso, galite virtuvę komplektuoti dalimis.

Paslėpkite dalį daiktų.

Atvira virtuvė labiau nei bet kuri kita turi būti tvarkinga, tad jei nepavyksta palaikyti tvarkos spintelėse ir lentynose, dalį daiktų slėpkite - t.y., visa buitinė technika tegul būna integruota į sienas ar paviršius, rinkitės baldus su kuo daugiau stalčių, uždarų lentynų. Įpraskite daiktus dėti į spintas ir stalčius.

Maža neįprastų formų virtuvė.

Jei jūsų virtuvė neįprastos formos ar padalinta į kelias dalis, teks išnaudoti kiekvieną centimetrą. Geriausia išeitis - aukšti baldai, į kuriuos telpa visi reikiami daiktai, o taip pat - lentynėlės visur, kur tai įmanoma, papildomiems daiktams susidėti (pavyzdžiui, valgių receptų knygoms).

Ir maža virtuvė gali būti įspūdinga.

Jei jus žavi spalvos ir ryškūs akcentai, šiek tiek jų suteikti virtuvei - tik į gera (jei tai daroma teisingai). Išbandykite atspindinčias šviesą spintelių dureles ir plokštes ant sienų, šiltas spalvas. Visa tai padės virtuvę padaryti jaukesne bei erdvia.

Išmatavimai.

Jei nesate tvirtai apsisprendę, kokie baldai ir technika tinkami jūsų virtuvėje bei kaip jie turėtų būti išdėstyti, patartina susitarti dėl susitikimo su baldų gamintojais. Kiekvienas susitikimas užims porą valandų, jam teks šiek tiek pasiruošti - pateikti tikslius išmatavimus. Nesivaržykite ir koreguokite projektą ir pasiūlymus tol, kol būsite juo 100 proc. patenkinti.